Gökyüzüne bakıp da sadece ışık noktası olarak, gördüğümüz bir diğer gökyüzü cismi ‘’ Karina Bulutsusu’’ dur.
Karina bulutsusu, Nicolas Louis de Lacaille tarafından 1751–1752 yıllarında keşfedilmiştir. Karina takımyıldızı yönünde Dünya’ya yaklaşık olarak 6.500 ilâ 10.000 ışık yılı uzaklıkta bulunmaktadır. Carina adı Latince'de gemi omurgası anlamına gelmektedir. Bulutsu içerisinde 0-tipi yıldızlar içerir yani dev yıldızlar olarak geçmektedir. 0-tipi yıldızlar, Güneş'ten 40.000 ila 1.000.000 kat daha parlaktırlar. Karina Bulutsusu, çok büyük yıldızların kendilerini meydana getiren moleküler bulutları nasıl parçaladığının güzel bir örneğidir.
Karina Bulutsusu 300 ışık-yılı genişliğindeki Samanyolu’nun en büyük yıldız-oluşum bölgelerinden biri olup karanlık bir bölgede çıplak gözle kolaylıkla görülebilmektedir. Karina bulutsusu gökyüzünde en büyük salma bulutsudur. Orion bulutsusundan daha büyük ve parlak olsa da güney yarımkürede yer aldığı daha az bilinir. Bizler kuzey yarımkürede yer aldığımız için bulutsuyu göremeyiz.
Bulutsunun iç kısmında Eta Karina yıldız sistemi bulunur. 7.500 ışık yılı uzaklıkta bulunan, en az iki yıldızdan oluştuğu düşünülen bir yıldız sistemidir. Eta Karina Sirius yıldızından sonra gökyüzünde görülen ikinci parlak yıldız. Homunculus Bulutsusu, Eta Karinanın çevresini saran toz ve gaz bulutsudur. Bu bulutsu Eta Karinanın ışığının çoğunu engellemektedir. Homunculus'un , Eta Carinae'nin 1841'deki büyük patlamasıyla salındığı düşünülmektedir.
Karina bulutsusunun bir parçası ise Anahtar Deliği Bulutsusudur. 19. yüzyılda John Herschel bu adı vermiştir. Bulutsu çok küçüktür, çapı yaklaşık 7 ışık yılıdır. Karanlık soğuk molekül ve tozdan oluşmuştur.
Yukarıya Bakmaya Devam…
Aşağıdaki fotoğraflar Stellar Xperiences kurucularından Okan Bozat tarafından çekilmiştir.
Comentários